INFORMACJA
Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
w Czarnkowie
dla podmiotów prowadzących produkcję pierwotną lub dostawy bezpośrednie
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Czarnkowie przypomina i informuje, iż zgodnie z art. 61 pkt. 1, art. 62 ust. 1 pkt. 1, art. 63 ust. 2 pkt. 1 i pkt. 12 oraz art. 63 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2010r. nr 136 poz. 914 z zm.) gospodarstwa działające na rynku spożywczym, tj. podmioty prowadzące
PRODUKCJĘ PIERWOTNĄ (podstawową) lub DOSTAWY BEZPOŚREDNIE produktów pochodzenia roślinnego
obowiązane są złożyć do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Czarnkowie
wniosek o wpis do rejestru zakładów
podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Produkcja pierwotna(podstawowa)
oznacza uprawę roślin w celu pozyskania tzw. produktów pierwotnych pochodzenia roślinnego, czyli zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane oraz obejmuje także zbieranie runa leśnego w ich naturalnym środowisku (rosnące w warunkach naturalnych), czyli grzyby, jagody itp.
Produkcja pierwotna obejmuje również transport wewnętrzny, magazynowanie i postępowanie z tymi produktami (bez znaczącej zmiany ich charakteru) w gospodarstwie i ich dalszy transport do zakładu przetwórczego.
Dostawy bezpośrednie
oznaczają sprzedaż małych ilości żywności nieprzetworzonej pochodzenia roślinnego, czyli takich które dostawca może wyprodukować we własnym gospodarstwie, pochodzących z własnych upraw lub hodowli np. na targowiskach, placach targowych, w bramach własnych gospodarstw rolnych, handlu obwoźnym, jak również lokalnym sklepom i zakładom gastronomicznym (restauracje, bary, stołówki szkolne i inne. Obejmują również środki spożywcze pochodzące z ww. produktów lub surowców w postaci kiszonej lub surowej.
Formularz wniosku jest dostępny na stronie internetowej www.psse-czarnkow.pl lub w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Czarnkowie przy ul. Zamkowej 8 w Czarnkowie, tel. 67-255-22-40
WPIS ZAKŁADU NIE PODLEGA OPŁACIE. Natomiast zgodnie z art. 103 ust. 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (...) , podlega karze pieniężnej do 5000zł i nie mniejszej niż 1000zł.
Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny
w Czarnkowie