II edycja konkursu ,,Na najsmaczniejszą potrawę regionalną"
Kuchnia z pokolenia na pokolenie
Ziemniaki z gzikiem, zupa z kluskami, sernik domowy to kuchnia regionalna. Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania chce sprawić aby podobne potrawy gościły na naszych stołach jak najczęściej, bo są tego warte.
Ogłoszono II edycję konkursu ,,Na najsmaczniejszą potrawę regionalną" aby dobrą kuchnię przekazywać z pokolenia na pokolenie. W większości tych dań to prosta wiejska kuchnia. Dzisiaj wiele wspaniałych tradycyjnych przepisów odchodzi już w zapomnienie. Wprawdzie są jeszcze kultywowane w niektórych domach, ale o części z nich pamiętają jedynie najstarsze gospodynie.
Do udziału w konkursie zachęcamy mieszkańców obszaru objętego Lokalną
Strategią Rozwoju (z wyłączeniem Miasta Czarnków). Wystarczy wypełnić kartę
zgłoszeniową
i przekazać je osobiście lub listownie do Biura LGD w terminie do 15
kwietnia 2013r. Konkurs podzielony
został na 3 kategorie: danie główne, deser oraz nalewka. Każdy uczestnik może
zgłosić trzy potrawy regionalne. Prezentacja oraz degustacja potraw odbędzie
się w dniu 28 kwietnia br. podczas Agro-Targów na Placu Wolności.
Na uczestników czekają cenne nagrody. Więcej informacji pod nr tel. 67 344 16 53 lub na stronie www.czarnkowsko-trzcianecka-lgd.pl.
Magdalena Sauermann
[1]