Wyniki regionalnego konkursu poetyckiego na „Smaczne Fraszki i Blubraszki”
Wielkopolski rosół z kury, Korbolanka i Ślepe ryby – to niektóre z tradycyjnych wielkopolskich dań, które stały się bohaterami regionalnego konkursu na „Smaczne
Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki.
Zadaniem mieszkańców woj. wielkopolskiego było przygotowanie fraszek lub blubraszek, czyli fraszek pisanych gwara poznańską o tym, co najsmaczniejsze na naszych stołach, ale również związane z zachowaniem przy stole czy przygotowań do rodzinnej uroczystości oraz biesiady. – wyjaśnia Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki, przewodniczący kapituły.
W konkursie wpłynęło niemal. 40 wierszyków, wśród nich m.in. przepis na rosół czy polewkę. Wiele z nich było napisanych poprawną gwarą poznańską. Cieszy nas to, że mieszkańcy chętnie korzystają z lokalnego języka, ale także fakt, że znają nie tylko nazwy, ale także receptury na przysmaki popularne od pokoleń w naszym regionie. – ocenia Liliana Kubiak, Zastępca Dyrektora Instytutu Skrzynki, rodowita poznanianka zasiadająca w kapitule konkursowej.
Prace punktowali także: Małgorzata Grupińska-Bis – Dyrektor Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu; Katarzyna Nowicka – adiunkt w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; Anna Kochnowicz – dziennikarka i pisarka; Marek Gąsiorowski – Honorowy Prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Grzegorz Tomczak – poeta i bard.
W kategorii smacznych fraszek przyznano miejsca i nagrody :
I miejsce: Jolanta Urban z Poznania za dwie fraszki: „Szare kluski” i „Placki ziemniaczane” otrzymuje voucher o wartości 250 złotych ufundowany przez Instytut Skrzynki do restauracji w Dworze Skrzynki.
II miejsce: Krystyna Pilarska z miejscowości Wioska (gm. Rakoniewice, pow. grodziski) za fraszkę „Ślepe ryby”
III miejsce : Krystyna Pilarska z miejscowości Wioska za dwie fraszki „Parzybroda” i „Baba wielkanocna”
W kategorii smacznych fraszek wyróżnienia otrzymują :
- Zbigniew Drwięga z Poznania za fraszkę „Kaczuszka po poznańsku”
- Marek Szewczyk z Poznania za fraszkę „Baba wielkanocna”
- Jolanta Urban z Poznania za fraszkę „Żurek”.
W kategorii smacznych blubraszek przyznano miejsca i nagrody otrzymują:
I miejsce: Irena Guzińska z miejscowości Gułtowy w (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za fraszkę
„Rosół” otrzymuje voucher o wartości 250 złotych ufundowany przez Instytut Skrzynki do
restauracji w Dworze Skrzynki.
II miejsce: Janina Wurst z miejscowości Tarnowa (pow. grodziski) za trzy fraszki: „Nasze
plińce”, „Plińce czynsto smaż” i „Maślankowa zupa czyli polewka”
III miejsce: Grzegorz Kosowski z miejscowości Pecna (gm. Mosina, pow. poznański) za fraszkę
„Świncunka”.
W kategorii smacznych blubraszek wyróżnienia otrzymują:
- Janina Wurst z miejscowości Tarnowa w gminie Rakoniewice w powiecie grodziskim za fraszkę „Korbolanka”
- Józefa Stachowiak z Rakoniewic w powiecie grodziskim za fraszkę „Przepis na ślepe ryby”
- Grzegorz Kosowski z miejscowości Pecna w gminie Mosina za fraszkę „Ślepe ryby”
Wszyscy laureaci wyróżnień oraz miejsc otrzymują także zestaw upominków od Powiatu Poznańskiego, Vouchery na wybrane wydarzenie w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Laureaci I, II i III miejsca w obu kategoriach otrzymują także zestawy konfitur ufundowane przez „Małe Szczęścia”, członka Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz praktyczne gadżety od Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.
Wszystkie najciekawsze i wyróżnione fraszki, rymowanki i blubraszki zostały opublikowane na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs odbył się w związku z ogłoszeniem roku 2023 Rokiem Aleksandra Fredry, twórcy oryginalnej polskiej komedii oraz autora wielu humorystycznych bajek i wierszy. Wydarzenie wpisuje się też w realizację statutowych zadań Instytutu Skrzynki, tj. promocji i tradycji kulinarnych regionu.
Konkurs organizowany jest przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia maku oraz Sieci Culinary Heritage Europe. Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki