21.12.2024
Imieniny: Honoraty, Seweryny i Tomasza

Wyniki regionalnego konkursu poetyckiego na „Smaczne Fraszki i Blubraszki”

Wielkopolski rosół z kury, Korbolanka i Ślepe ryby – to niektóre z tradycyjnych wielkopolskich dań, które stały się bohaterami regionalnego konkursu na „Smaczne
Fraszki i Blubraszki” organizowanego przez Instytut Skrzynki.


Zadaniem mieszkańców woj. wielkopolskiego było przygotowanie fraszek lub blubraszek, czyli fraszek pisanych gwara poznańską o tym, co najsmaczniejsze na naszych stołach, ale również związane z zachowaniem przy stole czy przygotowań do rodzinnej uroczystości oraz biesiady. – wyjaśnia Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki, przewodniczący kapituły.


W konkursie wpłynęło niemal. 40 wierszyków, wśród nich m.in. przepis na rosół czy polewkę. Wiele z nich było napisanych poprawną gwarą poznańską. Cieszy nas to, że mieszkańcy chętnie korzystają z lokalnego języka, ale także fakt, że znają nie tylko nazwy, ale także receptury na przysmaki popularne od pokoleń w naszym regionie. – ocenia Liliana Kubiak, Zastępca Dyrektora Instytutu Skrzynki, rodowita poznanianka zasiadająca w kapitule konkursowej. 


Prace punktowali także: Małgorzata Grupińska-Bis – Dyrektor Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu; Katarzyna Nowicka – adiunkt w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; Anna Kochnowicz – dziennikarka i  pisarka; Marek  Gąsiorowski – Honorowy  Prezes Stowarzyszenia  Slow  Food Wielkopolska oraz Grzegorz Tomczak – poeta i bard.


W kategorii smacznych fraszek przyznano miejsca i nagrody    :
I miejsce:  Jolanta Urban z Poznania za dwie fraszki: „Szare kluski” i „Placki ziemniaczane” otrzymuje voucher o wartości 250 złotych ufundowany przez Instytut Skrzynki do restauracji w Dworze Skrzynki.
II miejsce: Krystyna Pilarska z miejscowości Wioska (gm. Rakoniewice, pow. grodziski) za fraszkę „Ślepe ryby”
III miejsce    : Krystyna Pilarska z miejscowości Wioska za dwie fraszki „Parzybroda” i „Baba wielkanocna”


W kategorii smacznych fraszek wyróżnienia otrzymują    :

  •  Zbigniew Drwięga z Poznania za fraszkę „Kaczuszka po poznańsku”
  •  Marek Szewczyk z Poznania za fraszkę „Baba wielkanocna”
  • Jolanta Urban z Poznania za fraszkę „Żurek”.

W kategorii smacznych blubraszek przyznano miejsca i nagrody otrzymują:

I miejsce: Irena Guzińska z miejscowości Gułtowy w (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za fraszkę
„Rosół” otrzymuje voucher o wartości 250 złotych ufundowany przez Instytut Skrzynki do
restauracji w Dworze Skrzynki.
II miejsce: Janina Wurst z miejscowości Tarnowa  (pow. grodziski) za trzy fraszki: „Nasze
plińce”, „Plińce czynsto smaż” i „Maślankowa zupa czyli polewka”
III miejsce: Grzegorz Kosowski z miejscowości Pecna (gm. Mosina, pow. poznański) za fraszkę
„Świncunka”.

W kategorii smacznych blubraszek wyróżnienia otrzymują:

  •  Janina Wurst z miejscowości Tarnowa w  gminie Rakoniewice w powiecie grodziskim za fraszkę „Korbolanka”
  •  Józefa Stachowiak z Rakoniewic w powiecie grodziskim za fraszkę „Przepis na ślepe ryby”
  • Grzegorz Kosowski z miejscowości Pecna w gminie Mosina za fraszkę „Ślepe ryby”

Wszyscy  laureaci  wyróżnień  oraz   miejsc  otrzymują  także  zestaw  upominków  od  Powiatu Poznańskiego, Vouchery na wybrane wydarzenie w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Laureaci I, II i III miejsca w obu kategoriach otrzymują także zestawy  konfitur  ufundowane  przez  „Małe  Szczęścia”,  członka  Szlaku   Kulinarnego  „Smaki Powiatu   Poznańskiego”  oraz  praktyczne  gadżety   od   Poznańskiej  Lokalnej  Organizacji Turystycznej.


Wszystkie najciekawsze i wyróżnione fraszki, rymowanki i blubraszki zostały opublikowane na stronie  Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs odbył się w związku z ogłoszeniem roku 2023 Rokiem Aleksandra Fredry, twórcy oryginalnej polskiej komedii oraz autora wielu humorystycznych bajek i wierszy. Wydarzenie wpisuje  się  też  w  realizację  statutowych  zadań  Instytutu  Skrzynki, tj. promocji i tradycji kulinarnych regionu.
Konkurs  organizowany  jest  przy  współpracy  Muzeum  Narodowego  Rolnictwa  i  Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska  Akademia   maku oraz  Sieci  Culinary  Heritage  Europe. Konkurs odbywa  się  pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.


Przygotował: Instytut Skrzynki 

Wszystkie aktualności Archiwum aktualności