23.11.2024
Imieniny: Adeli, Felicyty i Klemensa

Konkurs Najsmaczniejsza Potrawa Regionalna

Kuchnia, obejmując zwyczaje żywieniowe oraz spożywane na co dzień i od święta potrawy jest nierozłącznie związana z określonym terytorium i jego historią. Od najdawniejszych czasów zdobywanie pożywienia i jego przetwarzanie należały do podstawowych czynności ludzkich. Zmiany zachodzące w zwyczajach żywieniowych nigdy nie przebiegały w sposób gwałtowny, odbywały się one stopniowo, trwały niejednokrotnie kilkadziesiąt lub kilkaset lat. Wśród czynników mających wpływ na pożywienie, nie można nie wymienić ruchów migracyjnych ludności. Ich znaczenie widać szczególnie we współczesnym pożywieniu. Od dawien dawna bazujemy na składnikach, które dawała polska ziemia ale współczesne czasy coraz bardziej ,,zacierają" różnice poszczególnych regionów.

 


 

Mając powyższe na uwadze, naczelnym celem konkursu jest ocalenie od zapomnienia tradycji kuchni regionalnej, charakterystycznych potraw i zwyczajów żywieniowych ludności naszego regionu, a także nazw gwarowych związanych z kuchnią i pożywieniem.


Kandydatów do konkursu należy zgłaszać osobiście, pocztą tradycyjną lub elektroniczną na adresy: Urząd Gminy Czarnków, ul. Rybaki 3, 64-700 Czarnków, w terminie do 12 kwietnia 2018 r.


Do udziału w konkursie zapraszamy: osoby prywatne, gospodynie wiejskie, Koła Gospodyń Wiejskich, grupy nieformalne, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, organizacje pozarządowe działające na terenach wiejskich i miejskich. Uczestnicy powinni pochodzić z powiatu czarnkowsko - trzcianeckiego.


Konkurs podzielony został na 2 kategorie: danie główne oraz deser. Każdy uczestnik może zgłosić dwie potrawy regionalne (po jednej w każdej kategorii). Prezentacja oraz degustacja potraw odbędzie się w dniu 15 kwietnia br. podczas Agro-Targów na Placu Wolności w Czarnkowie.


Na uczestników czekają cenne nagrody. Więcej informacji pod nr tel. 67 253 02 84

 

Regulamin konkursu

Karta zgłoszenia

 

Wszystkie aktualności Archiwum aktualności