Nadnoteckie smaki z pokolenia na pokolenie
Ziemniaki z gzikiem, zupa z kluskami, sernik domowy to dania kuchni regionalnej. Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania chce sprawić aby podobne potrawy gościły na naszych stołach jak najczęściej. A są tego warte!
Ogłoszono IV edycję konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną" aby dobrą kuchnię przekazywać z pokolenia na pokolenie. Większość z tych dań to prosta, wiejska kuchnia, jednak tradycyjne receptury kryją w sobie wiele sekretów...
Dzisiaj wiele wspaniałych przepisów odchodzi już w zapomnienie. Wprawdzie są jeszcze kultywowane w niektórych domach, ale o części z nich pamiętają jedynie starsze gospodynie. Dlatego zachęcamy do odszukania i odtworzenia dawnych przepisów kulinarnych i zaprezentowania gotowych, tradycyjnych dań podczas finału konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną" podczas Wystawy Rolniczej Agro-Targi 2015.W ubiegłym roku wśród zwycięskich potraw znalazły się: pierś z kurczaka w sosie kurkowym, kaczka z pęckowskich dołów, pałki faszerowane, a wśród nagrodzonych deserów: rurki i noteckie rogale.

Do udziału w konkursie
zachęcamy mieszkańców powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego (z wyłączeniem Miasta
Czarnków). Wystarczy zapoznać się z regulaminem konkursu oraz wypełnić
kartę zgłoszeniową i przekazać ją osobiście, e-mailem: lgd [dot] czarnkowwp [dot] pl lub listownie do Biura LGD w terminie do 10
kwietnia 2015r. Konkurs podzielony został na 2 kategorie: danie główne
oraz deser. Każdy uczestnik może zgłosić dwie potrawy regionalne (po jednej
w każdej kategorii). Prezentacja oraz degustacja potraw odbędzie się
w dniu 26 kwietnia br. podczas Agro-Targów na Placu Wolności
w Czarnkowie.
Na uczestników czekają cenne nagrody. Więcej informacji pod nr tel. 67 344 16 53 lub na stronie www.czarnkowsko-trzcianecka-lgd.pl.