23.11.2024
Imieniny: Adeli, Felicyty i Klemensa

IV edycja konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną"

Nadnoteckie smaki z pokolenia na pokolenie

Ziemniaki z gzikiem, zupa z kluskami, sernik domowy to dania kuchni regionalnej. Czarnkowsko-Trzcianecka Lokalna Grupa Działania chce sprawić aby podobne potrawy gościły na naszych stołach jak najczęściej. A są tego warte!

Ogłoszono IV edycję konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną" aby dobrą kuchnię przekazywać z pokolenia na pokolenie. Większość z tych dań to prosta, wiejska kuchnia, jednak tradycyjne receptury kryją w sobie wiele sekretów...

Dzisiaj wiele wspaniałych przepisów odchodzi już w zapomnienie. Wprawdzie są jeszcze kultywowane w niektórych domach, ale o części z nich pamiętają jedynie starsze gospodynie. Dlatego zachęcamy do odszukania i odtworzenia dawnych przepisów kulinarnych i zaprezentowania gotowych, tradycyjnych dań podczas finału konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę regionalną" podczas Wystawy Rolniczej Agro-Targi 2015.W ubiegłym roku wśród zwycięskich potraw znalazły się: pierś z kurczaka w sosie kurkowym, kaczka z pęckowskich dołów, pałki faszerowane, a wśród nagrodzonych deserów: rurki i noteckie rogale.

 

Do udziału w konkursie zachęcamy mieszkańców powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego (z wyłączeniem Miasta Czarnków). Wystarczy zapoznać się z regulaminem konkursu oraz wypełnić kartę zgłoszeniową i przekazać ją osobiście, e-mailem: lgd [dot] czarnkowatwp [dot] pl lub listownie do Biura LGD w terminie do 10 kwietnia 2015r. Konkurs podzielony został na 2 kategorie: danie główne oraz deser. Każdy uczestnik może zgłosić dwie potrawy regionalne (po jednej w każdej kategorii). Prezentacja oraz degustacja potraw odbędzie się w dniu 26 kwietnia br. podczas Agro-Targów na Placu Wolności w Czarnkowie.

Na uczestników czekają cenne nagrody. Więcej informacji pod nr tel. 67 344 16 53 lub na stronie www.czarnkowsko-trzcianecka-lgd.pl.

 

Regulamin

 Katrta zgłoszeniowa

Wszystkie aktualności Archiwum aktualności