Instytut Skrzynki, organizator cyklu regionalnych konkursów kulinarnych, zaprasza koła gospodyń wiejskich, lokalnych producentów oraz podmioty gastronomiczne, a także uczniów szkół gastronomicznych do udziału w kolejnej odsłonie konkursu „Na wielkanocnym stole 2024”. Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw i wypieków w kategoriach: potrawy mięsne (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików, szynki, wędliny itp.) oraz wielkanocne wypieki (m.in. serniki, mazurki, baby).
Na laureatów w każdej z kategorii czekają nagrody: Grand Prix w wysokości 500 zł, oraz za 1, 2 i 3. piwo z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od powiatu poznańskiego. Produkty z powiatu poznańskiego będą także walczyć o tytuł "Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024".
Aby wziąć udział w konkursie należy do 20 marca 2024 r. przesłać na adres kontaktsmakipowiatupoznanskiego [dot] pl wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy wraz z recepturą zgłaszanej potrawy lub wypieku – każdy uczestnik może zgłosić max. 3 produkty z kategorii mięsnej oraz 3 w kategorii wielkanocnych wypieków. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy są dostępne na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Zgłaszane przysmaki, wraz z oryginałem formularza należy dostarczyć w niedzielę, 24 marca br. do pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5), gdzie, już tradycyjnie, podczas Jarmarku Wielkanocnego, odbywa się konkursowa degustacja oraz ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom. Organizatorzy dopuszczają też dostarczanie zgłoszeń drogą pocztową czy kurierską, wysłane na adres muzeum.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest samorządowa instytucja kultury, Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem Konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbywa się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska, Stowarzyszenia - Lokalna Grupa Działania "Źródło" oraz Browaru Szreniawa.
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.