23.11.2024
Imieniny: Adeli, Felicyty i Klemensa

Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Czarnkowie dla podmiotów prowadzących produkcję pierwotną lub dostawy bezpośrednie


INFORMACJA

 

Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego  

w Czarnkowie

dla podmiotów prowadzących produkcję pierwotną lub dostawy bezpośrednie

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Czarnkowie przypomina i informuje, iż zgodnie z art. 61 pkt. 1, art. 62 ust. 1 pkt. 1, art. 63 ust. 2 pkt. 1 i pkt. 12 oraz art. 63 ust. 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2010r. nr 136 poz. 914 z zm.) gospodarstwa działające na rynku spożywczym, tj. podmioty prowadzące

 

PRODUKCJĘ PIERWOTNĄ (podstawową) lub DOSTAWY BEZPOŚREDNIE  produktów pochodzenia roślinnego

 

obowiązane złożyć do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Czarnkowie

 

wniosek o wpis do rejestru zakładów

podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej

 

 

Produkcja pierwotna(podstawowa)

oznacza uprawę roślin w celu pozyskania tzw. produktów pierwotnych pochodzenia roślinnego, czyli zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby hodowlane oraz obejmuje także zbieranie runa leśnego w ich naturalnym środowisku (rosnące w warunkach naturalnych), czyli grzyby, jagody itp.

Produkcja pierwotna obejmuje również transport wewnętrzny, magazynowanie i postępowanie z tymi  produktami (bez znaczącej zmiany ich charakteru) w gospodarstwie i ich dalszy transport do zakładu przetwórczego.        

 

Dostawy bezpośrednie

oznaczają sprzedaż małych ilości żywności nieprzetworzonej pochodzenia roślinnego, czyli takich które dostawca może wyprodukować we własnym gospodarstwie, pochodzących z własnych upraw lub hodowli np. na targowiskach, placach targowych, w bramach własnych gospodarstw rolnych, handlu obwoźnym, jak również lokalnym sklepom i zakładom gastronomicznym (restauracje, bary, stołówki szkolne i inne.  Obejmują również środki spożywcze pochodzące z ww. produktów lub surowców w postaci kiszonej lub surowej.  

 

Formularz wniosku jest dostępny na stronie internetowej www.psse-czarnkow.pl  lub  w siedzibie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Czarnkowie przy  ul. Zamkowej 8 w Czarnkowie, tel. 67-255-22-40

 

WPIS ZAKŁADU NIE PODLEGA OPŁACIE. Natomiast zgodnie z art. 103 ust. 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów (...) , podlega karze pieniężnej do 5000zł i nie mniejszej niż 1000zł.

 

 

Państwowy Powiatowy

Inspektor Sanitarny

w Czarnkowie

Wszystkie aktualności Archiwum aktualności